Način pripreme
Rastvorite kvasac u pomešanoj toploj vodi i mleku, zajedno sa šećerom i 2 supene kašike brašna, promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira.
Posebno umutite jaja i belance, dodaje kiselo mleko i rastopljeni maslac, promešajte. U dubokoj posudi prosejte brašno, napravite udubljenje u njemu i dodajte so.
U njega dodatje smesu od jaja i kvasac, promešajte i zamesite meko testo. Ostavite testo na 1 sat da se udvostruči, pospite brašnom radnu površinu i stavite testo, mesite i podelite na četiri lopte.
Svaku loptu razvucite oklagijom na list debljine 0.5 cm, odvojeno. Poređajte listove jedan preko drugog, između njih namažite mekanim maslacem, poslednji list ne mažete.
Razvucite listove na koru, i trudite se da dobije kvadratni oblik. Odozgo premažite maslacem i ravnomerno pospite rendanim sirom.
Uvijte kore u rolat i isecite na rolate debljine 2 cm. Poređajte rolate u pleh, obložen paporom za pečenje, jedan do drugo. Penjurliju namažite umućenim žumancem sa svežim mlekom i pospite susamom.
Ostavite tako na 15 minuta, stavite penjurliju u prethodno ugrejan pleh na 180 stepeni i pecite 45 minuta dok ne dobije boju po vašoj želji.
Gotovu penjurliju pospite sa malo vode i uvijte u čistu krpu na 15 minuta, servirajte i užvajte u njoj!