Način pripreme
Oljuštite patlidžan i isecite na kockice. Stavite ga u veoma posoljenu vodu oko 20-30 minuta. Nakon toga operite tekućom vodom i ocedite.
Paradajz isecite od donjeg dela na krst. Blanširajte ga u vreloj vodi 30 sekundi. Izvadite reštkastom kašikom i odmah potopite u ledenu vodu. Nakon toga oljuštite i isecite na kockice. Ostavite sa strane.
Krompir očistite i isecite na krugove, tikvice - na kockice, paprike i luk isecite na krugove. Beli luk i zelene začine sitno iseckajte.
Svo povrće, bez paradajza sravite u veliku posudu i pomešajte. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i prebacite u veliki pleh za pečenje. Ravnomerno rasporedite. Odozgo sipajte paradajz i svuda raspordite.
Sve prelijte maslinovim uljem, dodajte i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.
Pecite na 180 stepeni oko 45-50 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite oko 15-20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Recept je iz knjige Saveremena grčka kuhinja .
Kao većina nacionalnih jela postoje različite varijante, tako je i brjam jelo u koje se može dodati šta sezona dozvoljava, ali razume se - samo povrće. Liči na francuski ratatuj i italijansku kaponatu, patlidžan i leblebije su istočni dodatak i ponovo Francuska sa - Braon pirinač sa povrćem na provansalski način, izuzetno odgovarajuća jela za leto.
U ovom jelu je samo povrće, koje se preliva maslinovim uljem, solju i biberom. Nema bujona, nema miks gotovih začina. Povrće se malo karamelizuje u sopstvenim šećerima, sočni od svojih sokova i sa lepom zlatnom koricom.
Najslađe je maslinovo ulje, koje je ostalo na dnu pleha i sakupilo aromatičan buket svežih začina.
Ovaj brjam se može servirati kao glavno jelo, kao prilog, servira se i topao i hladan.