Način pripreme
Očistite skuše od iznutrica, odvojite glave i repove, odvojite i peraja i lepo operite tekućom, hladnom vodom. Isecite na krugove debljine oko 1 cm i pospite solju i biberom.
Ostavite na oko 20 minuta na hladnom mestu.
U širu šerpu poređajte grančice/štapiće smokve. Ako nemate, zamenite sa listovima vinove loze. Sipajte vodu, stavite ruzmarin u nju, izgnječeno seme slačice, koru jednog limuna i čenove belog luka, oljuštene i isečene na pola.
U specijalnu posudu na pari, koju stavite na šerpu, poređajte jedan red krugova skuše. Ako nemate takvu posudu možete improvizovati sa đevđirom ili metalnim sitom odgovarajućeg prečnika.
Poklopice i dinstajte ribu dok ne bude gotova. Dobijate čvrstu, poparenu, malo dimljenu, krhku, sočnu i aromatičnu ribu.
Servirajte ukrašenu kriškama limuna.