Način pripreme
Sipa sa belim lukom je tipično jelo španske kuhinje, koje se može naći u svakom baru, predlaže se i kao meze za pivo i belo vino. Veoma jednostavno i brzo za pripremu.
Prvo očistite morski plod - ako je sipa mala, izvadite tvrdu lopticu u osnovi pipaka, lako ćete je napipati, otkinite je rukom ili nožem, ako vam je teško. Ako je sipa mala nije potrebno da je ljuštite. Ako je velika obavezno oljuštote sloj po celom telu. Koristie nože, prolazite između mesa i kožice i rukom ljuštite. Kidaće se tu i tamo, ali to je normalno, nastavite hrabro i tamo gde se pokidala.
Isecite čistu sipu na komade srednje veličine, operite je i ostavite da se ocedi od vode, brišite ubrusom, da bude idealno suva, to je važno.
U avanu izgnječite beli luk i peršun sa vinom i jednom kašikom maslinovog ulja. Možete iseći beli luk i peršun, nije problem.
Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi ili ploču, kada dostigne maksimalnu temperaturu stavite kašičicu maslinovog ulja i nakon jedne sekunde - komade sipe. Pecite minut, jednom promešajte i skinite plodove mora, a tiganj ili sos očistite od sosa koji se zalepio za dno.
Vratite tiganj na vatru i kad se ponovo jako ugreje stavite poslednju kašiku maslinovog ulja i vratite sipu u njega. Kuvajte je još 2-3 minuta i stavite smesu sa belim lukom. Mešajte minut i odmah servirajte.
Za dodatak je idealan krompir, pržene paprike ili sveža ajoli salata ili majonez sa limunom, takođe obavezno treba da bude uz ovaj morski plod.
Prijatno!