Način pripreme
Veoma dobro operite sipe i očistite ih, odstranjujući tanke membrane sa glave i rascepite oči - na taj način izlazi mastilo iz sipe.
Stavite sipe u šerpu, prelijte sirćetom i dodajte zrna crnog i belog bibera, nekoliko istucanih čenova belog luka i malo soli. Poklopite i ostavite da se kuvaju, dok potpuno ne omekšaju na tihoj vatri. Nakon toga isecite sipe na parčiće veličine oko 1 centimetar.
Zagrejte masnoću u širokom tiganju i zapržite iseckan luk, praziluk i beli luk. Dodajte isečene šargarepe i papriku, a nakon što omekšaju blago - i očišćen i na sitno isečen paradajz. Spustite lovorove listove i ostavite sos da vri dok se ne raskuva.
Dodajte sipu zajedno sa tečnošću u kojoj se kuvala. Ostavite jelo da se kuva oko 7 minuta i začinite solju, mlevenim biberom i belim biberom.
Servirajte sipu sa sosom od paradajza sa garnirungom od salate i posutu listovima mente.