Način pripreme
1. Očistite sipe od vidljivih žilica i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Male sipe se ne ljušte, zato se čiste brzo.
2. Stavite u šerpu i pokrijte vodom. Stavite jedan lovorov list i zrna bibera, i kuvajte dok ne omekšaju - oko 1 sat. Sačuvajte oko 250 ml bujona u kojem ste kuvali, a morske plodove isecite na krupne komade i držite u sčauvanom bujonu da se ne osuše i ne potamne.
3. Sitno iseckajte luk, a šargarepu na krugove. Beli luk oljuštite i cele čenove izgnječite, pritiskajući sirokim delom noža ili dlanom.
4. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i propržite luk, mladi luk i šargarepu sa malo soli, 5-6 minuta, i stavite sipu sa bujonom. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta, ili dok tečnost potpuno ne ispari.
5. Jelo servirajte toplo, posuto iseckanim strukovima mladog luka.
Prijatno!