Sipa na gril tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Sipa na gril tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
21/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
16 min.
Porcije
1
"Jednostavan i veoma ukusan način pripreme sipe na gril tiganju"

Potrebni sastojci

  • sipa - 1 komad (400 g očišćena)
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
  • paradajz - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Upijte vodu, koliko god je to moguće, sa očišćene sipe. Pod terminom očišćena sipa se podrazumeva da se ukloni mali izrastak u obliku roga u osnovi pipaka, koji podseća na oko.

Odstranjuju se i dva duža pipka. Uklanja se samo spoljni omotač ove morske životinje, onaj, koji je tamno sivo-crne boje od boje, a ako je sipa mala, to nije neophodno raditi. Krilca sa strane se ne diraju, osim ako i na njima nema visećih kožica, koje se mogu odstraniti.

2. Nauljite površinu gril tiganja maslinovim uljem i pospite prstohvatom soli. Imajte na umu da sipa treba da prirodno slana i zbog toga ne preterujte. Ako ustanovite da je potpuno neslana, najverovatnije je bila tretirana nekim hemijskim preparatom, koji je osim soli izbacio i sve ukuse iz nje. Ovo se često javlja kod zamrznutih morskih plodova.

3. Napravite nekoliko proreza u mesu sipe, kao pukotine, koje treba da otvore dobro sipu, kako bi se lakše ispržila.

4. Tiganj stavite na jaku vatru. Obavezno je da tiganj bude idealno ugrejan i da nikako ne stavljate morski plod na njega dok nije dostigao maksimalnu temperaturu. Ako ne ispoštujete ovaj uslov, sipa će početi da ispušta tečnost, uviće se i postaće žilava.

Kao i kod lignji, tako i kod sipe, događa se da ako je sveža ili razmrznuta i stoji dan ili dva, tokom pečenja isto ispušta mnogo tečnosti i gubi svoju mekoću.

Zbog toga, pripremajte sipu odmah nakom što je odmrznuta ili odmah nakon što ste kupili sveži morski plod.

5. Da se vratimo pripremi na gril tiganju

Kada primetite da je sipa postala mlečno bele boje i njeno meso izgubi prozračnost, odmah je okrenite i pržite na drugoj strani do prijatne boje. Nakon okretanja sipu prelijte ponovo maslinovim uljem.

Nemojte da čekate da sipa napravi tvrdu koricu, niti je pecite previše. Pravilo je da se ovi morski plodovi pripremaju brzo na jakoj vatri ili veoma sporo na slaboj vatri. Poslednji način se podrazumeva samo ako se sipa kuva.

6. Sasvim jednostavan način za serviranje sipe je da joj dodate beli luk isečen na kriške i da sve prelijete maslinovim uljem.

Sipa na gril tiganju je fantastična u kombinaciji sa paradajzom i majonezom ili uz sos ajoli.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: