Način pripreme
Skuvajte krompir u posoljenoj vodi, ostavite da se ohladi, oljuštite i isecite na komade.
Operite ribu i stavite je sa kožom na dole u vrelu vodu, da je pokriva dva prsta. Korsitimo file sa kožom da se meso ne bi raspalo meso i da se tako više natopi vodom.
Nakon minut-dva riba će izgubiti providnost i pobeleće.
Skinite sa vatre, ocedite i čim se ohladi skinite kožu.
Ugrejte maslinovo ulje na tihoj/umerenoj vatri i u njega stavite čenove belog luka, neoljuštene, malo izgnječene.
Nakon minut-dva oni će pustit miris i začiniće maslinovo ulje.
U posudu stavite kuvani krompir, ribu, izmrvljenu prstima (krehka je i bukvalno se raspada čim je malo protrljate prstima). Sipajte mleko, začinjeno maslinovo ulje, izvadite beli luk, sok od limuna i biber. Sve pasirajte na niskoj brzini, na kraju možete pojačati. Sipajte još malo maslinovog ulja dok ne dobijete idealnu konsistenciju-
Pire servirajte sa toplim hlebom, ukrašenim maslinama i inćunima. Dobro ide uz pečene paprike ili suvi marinirani paradajz.
Prijatno!