Način pripreme
1. Isecite svo povrće. Norveške jastoge po želji oljuštite, da bi ste koristili glave i oljušten deo za bujon. Ja uvek imam zamrznute kožice, zato koristim njih, a jastoge ostavljam cele u sosu. U oba slučaja će biti dobro.
2. Stavite kožice u odgovarajuću posudu na umerenu vatru i sipajte konjak. Nikad ne sipajte direktno iz flaše. Odmah flamirajte i imajte pri ruci poklopac, kojim možete poklopiti i ugasiti vatru, ako vidite da previše rase. Koristite tiganj sa dugom drškom, da biste bili dalje od plamena - za svaki slučaj. Sačekajte nekoliko sekundi da se ugasi i onda je alkohol potpuno ispario. Skinite sa vatre.
3. Propržite povrće dok ne omekša i sipajte vino. Kad se na pola redukuje, stavite bujon i vodu. Kuvajte 20 minuta i pasirajte. Nakon toga stavite unutra flambirane glave i kožcie i kuvajte još 20 minuta.
Gotov sos procedite kroz finu cediljku i vratite na vatru, smanjite do minimuma.
4. Riblje filete očisite od kože, operite i dobro osušite. Svaki posolite i uvaljajte u brašno. Pržite dva-tri minuta sa svake strane.
5. Stavite norveške jastoge u sos, pojačajte vatru. začinite solju, belim biberom i soja sosom. Kuvajte 4 minuta i stavite ribu, nakon toga skinite sa vatre. Jelo pospite iseckanim peršunom.
6. Servirajte sa belom vinom i laganim notama voća.
Neka vam je slatko!