Domaće dimljene sardine

03/08/2018
"Autentičan delikates, koji možete pripremiti i kući "
Priprema30 min.
Ukupno30 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano432
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Zamrznite ribe na 48 sati i posle ih odmrznite.

Očistite sardine i svaku isecite na dva dela, očistite od kostiju, da dobijete filete ukoliko je moguće.

Sardine imaju mnogo malih kostiju osim centralne. One su mnogo fine, kao dlaka, i u zavisnosti kakva je temička obrada, nekad se i ne osete.

Naše dimljene sardine se neće termički obrađivati - zato ih očistite što je moguće bolje. Najbolje bi bilo uz pomoć obične pincete. Sa njom izvadite koštice.

Na dno odgovarajuće posude stavite sloj krupnije soli i preko poređajte sloj sardina u jedan red. Preko ponovo ravnomerno prekrijte krupnijom soli, ponovo poređajte sardine i tako dok ih ne potrošite. Na kraju završite solju.

Stavite u frižider na jednu noć da uzru.

Gotove filee izvadite i očistite od soli. Stavite ih u veliku vatrostalnu posudu.

Zapalite grančice ruzmarina ili majčine dušice - koji miris volite od ova dva. Stavite grančice u posudu u sardine i dobro uvijte aluminijumskom folijom. Ostavite ih tako 2-3 sata da se nadime i upiju miris.

Aromatične dimljene ribice poređajte u posudu koju hermetički možete zatvoriti. Obilno prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje još nekoliko sati pre konzumiranja. Nije problem da konzumirate i odmah.

Idealne su za prepečene kriške hleba u kombinaciji sa paradajzom ili za ražnjiće u društvu mariniranog luka.

Mogu naći mesto na našoj trpezi kao dodatak raznim salatama. Budu krehke, ukusne, jedan autentičan delikates.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar