Način pripreme
Zamrznite ribe na 48 sati i posle ih odmrznite.
Očistite sardine i svaku isecite na dva dela, očistite od kostiju, da dobijete filete ukoliko je moguće.
Sardine imaju mnogo malih kostiju osim centralne. One su mnogo fine, kao dlaka, i u zavisnosti kakva je temička obrada, nekad se i ne osete.
Naše dimljene sardine se neće termički obrađivati - zato ih očistite što je moguće bolje. Najbolje bi bilo uz pomoć obične pincete. Sa njom izvadite koštice.
Na dno odgovarajuće posude stavite sloj krupnije soli i preko poređajte sloj sardina u jedan red. Preko ponovo ravnomerno prekrijte krupnijom soli, ponovo poređajte sardine i tako dok ih ne potrošite. Na kraju završite solju.
Stavite u frižider na jednu noć da uzru.
Gotove filee izvadite i očistite od soli. Stavite ih u veliku vatrostalnu posudu.
Zapalite grančice ruzmarina ili majčine dušice - koji miris volite od ova dva. Stavite grančice u posudu u sardine i dobro uvijte aluminijumskom folijom. Ostavite ih tako 2-3 sata da se nadime i upiju miris.
Aromatične dimljene ribice poređajte u posudu koju hermetički možete zatvoriti. Obilno prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje još nekoliko sati pre konzumiranja. Nije problem da konzumirate i odmah.
Idealne su za prepečene kriške hleba u kombinaciji sa paradajzom ili za ražnjiće u društvu mariniranog luka.
Mogu naći mesto na našoj trpezi kao dodatak raznim salatama. Budu krehke, ukusne, jedan autentičan delikates.