Kolač Anđeoska hrana (Angel Food Cake)

07/08/2018
"Probajte samo zalogaj ovoga što anđeli u Raju jedu "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano435
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 130 g, za kolač
  • šećer - 200 g, kristal
  • kukuruzni skrob - 20 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • belanca - 300 g
  • vanila, ekstrakt - 1 kašičica
  • voćni sos
  • višnje - oko 300 g, zamrznute
  • šećer - 3 supene kašike
  • voda - 2 supene kašike
  • skrob - 1 kašičica
  • rum - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 170 stepeni, donji i gornji grejač i ventilator;

Kalup za kuglof, rebrast 25/26 cm i visine 7 cm, namazan parčetom maslaca i posut sa malo brašna.

Umutite belanca na penu i u porcijama dodajte šećer. Mutite u posudi miksera u početku na srednjoj brzini, a nakon poslednjeg dodavanja šećera, pojačajte na najveću brzinu. Mutite oko 7-10 minuta ili dok ne dobijete mekan, sjajan sneg, ne treba da bude previše tvrd, zato što će kolač imati suvu sredinu.

Da li će se šećer potpuno rastopiti za vreme mućenja, proverite tako što uzmete malo od smese između palca i kažiprsta i protrljajte, ako ima šećera, tj. ako se osećaju kristali, mutite još malo dok ne postane potpuno glatko.

Kroz veliku cediljku dodajte brašno, pomešano sa praškom za pecivo i skrobom. Mešajte spatulom.

Smesu sipajte u kalup, poravnajte. Pecite na 170 stepeni oko 25-40 minuta - zavisi od rerne. Ja sam pekla oko 23-25 minuta. Proverite dugim štapićem, stavite ga u sredinu kolača, treba da izađe potpuno suv.

Izvadite iz rerne, ostavite na oko 5 minuta na sobnoj temperaturi i nakon toga okrenite na odgovarajući tanjir. Ostavite da se potpuno ohladi i pokrijte šećerom u prahu od vanile.

Servirajte sa voćnim sosom po izboru ili kuglom čokoladnog sladoleda.

Sos od višanja

Zamrznute višnje stavite u šerpu na umerenu temeperaturu. Dodajte kašike vode i šećera. Ostavite da se krčkaju dok ne počne da se zgušćuje. Dodajte kašičicu ruma, nakon toga skrob, prethodno pomešan u malo hlade vode. Promešajte i skinite sa vatre. Ostavite da se potpuno ohladi. Pokrijte sa šećerom u prahu od vanile.

Belanca, koje sam imala su bili dugo zamrznuti u zamrzivaču, ostali su mi od drugog recepta i bilo je krajnje vreme da ih iskoristim.

Pripremila sam Anđeoski kolač sa lošim predosećajem, da neće biti kako treba, zato što jaja nisu bila cela i bilo je malo brašna. Nakon što sam ga priremila, bila sam veoma zadovoljna zato što kolač ima raskošnu i hrskavu koricu, baš kao puslice, i sa veoma mekom i snežno belom unutrašnoću.

Za preliv sam izabrala sos od višanja, koji je savršen kontrast sa nežnom bojom i strukturom, naravno možete koristiti i drugo voće ili samo sveže voće, možete dodati kuglu čokoladnog sladoleda, možete i samo posuti vanilin šećerom - po izboru je.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar