Način pripreme
Ako se pitate kako bake prave ovako prosto jelo uvek ukusnije neko svako drugi, evo je tajna:
U šerpi skuvajte pileće batake da budu potpuno gotovi, prethodno ih začinite solju i biberom po ukusu. Oljuštite i isecite glavicu celera na kockice, a luk iseckajte kao za ćuftice.
Operite i ocedite pirinač. U tiganju ugrejte četiri kašike suncokretovog ulja i u njemu propržite luk i celer. Kad povrće bude skoro gotovo, dodajte pirinač i uz neprestano mešanje pržite 2-3 minuta.
Sipajte sve iz tiganja u odgovarajući pleh za pečenje. Prelijte gotovu smesu vrelim pilećim bujonom u odnostu 1:3 ili 350 g pirinča - 1050 ml bujona. Isecite pileće batake tako da se odvoji batak i karabatak, stavite ih u pirinač.
Pecite na umereno ugrejanoj rerni /180 stepeni/ dok pirinač ne upije sav bujon i dok se ne stvori korica. Servirajte toplo, po želji pospite svežim peršunom.