Način pripreme
Oljuštimo krompir i prelivamo ga vodom, stavljamo da se kuva. Mleveno meso pomešamo sa kriškama hleba, oceđenim od vode, prezlom (3 supene kašike) i začine - kumin, biber, piskavicu, čubar i suvi peršun, količlina po ukusu. Dodajemo i rendani luk.
Izvadimo iz vode dva kuvana krompira i izgnječimo. Dodajemo i njih u mleveno meso. Dobro pomešamo mleveno meso i oblikujemo nekoliko lopti (kao za ćufte). Pravimo kornete od poklopaca na koficama za kiselo mleko, od većih (onih od 800 g), da bismo dobili veće kornete. Namažemo ih dobro uljem.
Svaku loptu mlevenog mesa pritiskamo i zalepimo spolja po kornetima. Dobro ih oblikujemo. Uvaljamo u kukuruzno brašno i stavljamo u pleh, obložen papirom za pečenje, namazan mašću. Kad svi korenti sa mlevenim mesom budu gotovi, prelivamo ih sa malo ulja i stavljamo da se peku u ugrejanoj rerni na 200 stepeni, 10-15 minuta.
Posle vadimo pleh iz rerne i sa korenitma unutra, dobro ih namažemo umućenim jajima sa svih strana i posipamo prezlama, pažljivo okrećemo korenete sa svih strana i pazimo da se ne opečemo sa toplim kalupima od poklopaca.
Vraćamo kalupe sa korenetima u rernu i pečemo još 10-15 minuta. Za to vreme izgnječimo krompir (odeđen iz vode) i posipamo solju i kurkumom po ukusu. Stavljamo maslac. Dobijamo krompir pire, koje treba da bude gušće, iako je tečno, stavljamo na vatru da se zgusne. Dobijeno pire ostavljamo da e ohladi.
Pečene kornete od mlevenog mesa vadimo iz rerne i ostavljamo da se malo ohlade, onda skidamo kalupe od poklopaca. Krompir pire sipamo u najlon kesu i pravimo rupicu u uglu, da bismo dobili špric.
Uzimamo kornet od mlevenog mesa, stavljamo u odgovarajuću suvu čašu uspravno i unutra stavljamo krompir pire. Posipamo sitno iseckanim peršunom. Tako pripremamo sve kornete.
Serviramo kao glavno jelo ili kao predjelo, ukras možemo napraviti od preostalog pirea i maslina, ili drugu salatu po ukusu.