Način pripreme
Tradicionalna bugarska kapama se pravi od kiselog kupusa, pirinča, začina - luka, bibera, lovorovog lista, pimenta, kumina, belog luka, karanfilića, drugih vrsta mesa.
Ja sam u receptu koristila 600 g svinjskog mesa, 500 g pilećih grudi i 500 g kobasice. U nekim oblastima u bugarskoj se koristi krvavica. Za kapamu je najvažnije da imate glinenu posudu - đuvečaru. Ja koristim takvu od 4-5 litara.
Pripremite različite vrste mesa tako što ih isečete na krupnije komade. Ja ih stavljam u jednu posudu. Nakon toga isecite luk i kiseli kupus. Na dno glinene posute stavite luk i kiseli kupus, nakon toga red mesa od svih vrsta, pospite začinima, malo pormešajte i ponovo red kupusa, red measa-začini, red mesa, red kupusa. Ja lično stavljam tri čena belog luka, krupnije isečena, može i cela. Meni se dopada da stavljam i alevu papriku u jelo.
Specifično u mom receptu je što je po staroj tradiciji, od moje bake, da stavljam karanfilić i kumin, osim bibera, aleve paprike, luka, pimenta, lovorovog lista.
Kad poređate đuvečaru, operite malo po malo pola šolje pirinča. Stavite pirinač u đuvečaru, prelijte jednom šoljom vode, polovinom šolje rasola i crveno vino po ukusu. So možete staviti ako kupus nije mnogo slan, ali obično je kupus dovoljno slan - tj. treba da pazite sa ovim jelom i soli.
Zatvorite đuvečaru, stavite u rernu i pecite 4-5 sati na tihoj vatri između 100-150 stepeni i postepeno pojačavajte na 180 stepeni.
Rezultat je neverovatno ukusno bugarsko jelo. Kao što znate mnogo bugarskih kuvara koristi svinjsku mast prilikom pripreme jela od kiselog kupusa, ali takođe je veoma ukusno i sa uljem.
Prijatno! :)