Svinjska kolenica sa kožom u đuvečari

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77003
29/08/2018
"Evo ga i najukusniji razlog da nikad, ama nikad ne pomislimo da odustanemo od mesa "
Priprema20 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno200 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano353
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1.3 kg (zadnja) sa kosti i kožom
  • luk - 2 komada (velike glavice)
  • lovorov list - 3 komada
  • biber - 10 zrna
  • piment - 5 - 6 zrna
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
  • voda - 200 ml
  • belo vino - 150 ml
  • šitake pečurke - 150 ml
  • krompir - 10 komada (ne veliki)
  • začin od povrća - 1 kašičica
  • peršun - 5 - 6 strukova
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjska zadnja kolenica (butkica) može da se nađe u većim prodavnicama hrane, gde i vakumirana i sveža postoji sa kosti i kožom.

Operite kolenicu toplom vodom i špikujte meso sa čenovima belog luka u vidljivom delu, da se ne ošteti koža. Oštrim nožem probodite i tamo stavite oljušten čen belog luka.

Pospite kolenicu sa svih strana solju i alevom paprikom, nakon toga je uvaljajte u maslinovo ulje. Zatvorite je u posudu sa poklopcem i ostavite da odstoji u frižideru 4-5 sati. Na dno glinene posude poređajte kolutove luka isečene poprečno po 6-7 mm.

Stavite preko njih kolenicu, a oko nje spustite oljušten sav krompir. Pospite vegetom od povrća, stavite zrna pimenta i bibera, takođe i lovorove listove i prelijte jednom šoljom vode i jednom šoljicom belog vina.

Poklopite i stavite đuvečaru na niži nivo u rernu. Sad uključite na 180 stepeni i ostavite tako da se peče 2 sata. Ja sam pekla sa ventilacijom. Otvorite i spustite oko kolenice oprane pečurke šitake, prethodno posoljene s prstohvatom soli.

Ponovo stavite poklopac i ostavite da se peče još 40 minuta. Na kraju sklonite poklopac i po želji možete da zapečete blago kolenicu odozgo još 5 minuta.

Rernu možete uključiti na opciju gril sa ventilacijom. Na kraju pospite iseckanim peršunom, a pečurke pospite masnoćom od pečenja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar