Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; pleh - srednje veličine.
Pečurke operite ili tačnije obrišite dlanovima. Izvadite koren. Svaku pečurku osušite ubrusom sa obe strane.
U kaseroli rastopite masalc sa izgnečenim belim lukom. Četkom prođite po gornjoj i donjoj strani svake pečurke. Poređajte ih u pleh. Na mestu gde je bio koren stavite isečeno parče paradajza, parče mocarele. Posolite. Pecite dok se sir ne rastopi, oko 15 minuta, Izvadite iz rerne i prelijte glazurom.
Glazura:
U kaserolu sipajte balsamiko sirće zajedno sa šećerom. Ostavite na umerneoj vatri, mešajte dok kašika ne počne da ostavlja trag po dnu, oko 8-20 minuta. Sos treba da bude gust i tamnobraon boje, da bude slatko-kiseo jakog mirisa. Prelijte malo svaku pečurku.
Objašnjenja: Pečurka Portobelo (Potrobello) je velika, ravna i mesnata braon pečurka. Ima minimalne, nepostojeće razlike u ukusu sa običnom kultivisanom pečurkom. Varijacije u nazivima su američka pečurka, portobelina, belbi belo itd, znače prosto mlađe vrste od pečurka.
U prodavnicama ponekad postoje i ovakve pečurke Portobelo, ali trenutno nisam našla i koristila sam Kraljevske šampinjone, koji su veći, ali mogu zameniti našu pečurku.