Način pripreme
Ribu očistite od unutrašnjosti, glavu odsecite. U šerpi pripremite salamuru od krupnije morske soli i vode, promešajte dok se so ne rastopi.
Stavite ribu u salamuru i pritisnite tanjirom odozgo, tako da je pokrije celu. Ostavite da odstoji 24 sata u rastvoru, posle ocedite.
U drugoj posudi pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1. Dodajte lovorov list, piment, biber i stavite na vatru da provri, posle ohladite smesu.
Prelijte ribu marinadom, pritisnite i ostavite na 12 sati. Dobro je da sirće bude jabukovo, zato što zbog drugog može promeniti boju. Ocedite u đevđiru. Ugrejte u 2-3 šolje ulja u dobokoj posudi i propržite jednu kockicu hleba.
Ostavite da se malo ohladi. Ribu poređajte zbijeno u tegle od kompota, prelijte proprženim uljem, pimentom, biberom i lovorovim listom.
Zatvorite poklopcima i čuvajte na hladnom mestu. Nakon tri dana je gotova da se servira sa lukom i limunom. Veoma ukusno i odlično meze!