Način pripreme
Dobro operite jabuke, isecite semenke i drške i isecite na krupnije komade.
Stavite isečene jabuke u šerpu i prelijte sa 500 ml vode, stavite na vatru i kuvajte dok ne omekšaju.
Procedite kuvano voće i pasirajte štapnim mikserom ili u blenderu na kašu. Da bi smesa bila finija, procedite kroz sito ili cediljku. U široku šerpu stavite šećer, vanilu i pektin, promešajte.
Sipajte finu kašu od jabuka i ponovo promešajte. Stavite na vatru i periodično mešajte, kad provri mešajte neprestano da ne zagori. Kuvajte dok se marmelada ne zgusne.
Moj kriterijum da li je gotovo je tako što uzmem kašikom od njega, smesa se ne razliva, nego pada u komadima. Gotovu smesu sipajte u pravougaoni kalup za kolač, obložen papirom za pečenje.
Kad se stegne (to je nakon oko 18 sati), okrenite kalup i izvadite marmeladu, ostavite na 2-3 dana na sobnoj temperaturi da se osuši. Čuvajte uvijeno u papir za pečenje u frižideru, tako će izdržati bar 3-4 meseca.
Komentari