Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Frikase»Ćuftice u frikase sosu

Ćuftice u frikase sosu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Ćuftice u frikase sosu
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
21/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Servirajte toplo i sa mnogo hleba, zato što će svako želeti da potrlja tanjir do kraja"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • jaja - 1 komad
  • luk - 1 glavica, manja
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • pirinač - 3 supene kašike
  • čubar - po ukusu
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • brašno - za valjanje
  • za bujon
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - malo parče, korenje
  • so - 0.5 kašičice
  • za sos
  • maslac - 70 g
  • brašno - 4 supene kašike
  • žumanca - 4 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • biber - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Za ćuftice sitno isecite luk i dodajte ga u mleveno meso zajedno sa jajetom, peršunom, biberom, čubarom i ako je potrebno posolite po ukusu.

Dobro promešajte mleveno meso i dodajte oprani pirinač, ponovo zamesite. Oblikujte ćuftice veličine po želji i uvaljajte jednu po jednu u brašno.

Za bujon u dublju šerpu sipajte vodu, stavite je na vatri u izrendajte šargarepu i koren celera, posolite i ostavite da provri.

U ugrejani bujon stavite ćuftice i neka vru na tihoj vatri dok ne isplivaju na površinu, izvadite ih rešetkastom kašikom.

U plehu rastopite maslac i dodajte brašno, pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Kutlačom dodajte od bujona dok ne dobijete željenu gustinu i dok ne dobijete homogenu kašu.

Posebno umutite žumanca, dodajte sok od limuna i kiselo mleko, umutite dobro.

Dodajte smesu pažljivo u bujon, dodajte ćuftice i kad provri pospite biberom i skinite sa vatre. Servirajte toplo i popsite peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: