Način pripreme
U posudi dobro pomešati mleveno meso sa pirinčem, jajetom i začinima i staviti u komoru da se malo stegne, radi lakšeg oblikovanja ćuftica.
U loncu zagrejte ulje i u njemu propržite brašno.
Uz neprekidno mešanje žicom, sipajte hladnu vodu. Posolite po ukusu, pospite biberom, ako koristite pikantinu za supu, vreme je da je dodate.
Ostavite da provri, mešajući nekoliko puta.
Za to vreme mleveno meso se izvadi iz komore i od njega se oblikuju ćuftice.
Bude lakše ako se ruke potope u vodu u koju smo stavili 1 kašiku sirćeta. Mogu se oblikovati i okrugle i blago izdužene, poput kraćih i debljih ćevapa.
Uvaljajte ih u brašno i lagano ubacite u sos koji ključa, prethodno smanjivši temperaturu ringle. Pustite ih da se lagano krčkaju oko 20 minuta ili dok ne budu potpuno skuvane.
Sklonite sa vatre, ostavite ćuftice da se malo ohlade i začinite hladnom zaprškom.
U posudi umutite jaje, kiselo mleko i sok od limuna. I postepeno dodavati kutlaču po kutlaču sosa od ćuftica dok se posuda ne napuni. Zatim, uz neprekidno mešanje, smesa se sipa u ćuftice.
Tako mi volimo, ako vam je kiselo, smanjite količinu ili soka od limuna ili kiselog mleka. Umesto celog jajeta možete staviti i samo žumance.
Prilikom serviranja, porcije se posipaju sitno seckanim divljim belim lukom (sremušem), koji ovom jelu daje jedinstvenu aromu!
Ako vam se sviđa recept, obavezno isprobajte naše recepte za frikase sa piletinom, ove sjajne ćuftice na čirpanski način ili ove raskošne ćuftice u sosu od paradajza.