Način pripreme
Stavite oko 650-700 ml vode da provri i dodajte 1 ravnu kašiku soli.
Umesite mleveno meso sa biberom, kuminom, majčinom dušicom i jednim jajetom. Dodajte integralno brašno dok ne dobijete meku lepljivu smesu. Od smese napravite ćuftice srednje veličine, koje uvaljajte u integralno brašno.
Spuštajte ćuftice u vrelu vodu i ostavite ih dok ne budu gotove.
U suvu posudu na vatri stavite brašno. Mešajte bez prekida da se ne zalepi, dok ne porumeni. Kada je gotovo, dodajte kiselo mleko. Treba da dobijete gustu kašu. U kašu, u tankom mlazu, dodajte bujon u kome su se kuvale ćuftice. Treba da dobijete retku smesu, koju ćete lakše dodati preostalom bujonu.
Izvadite gotove ćuftice i stavite bujon ponovo na vatru, dok ne provri. U njega u tankom mlazu i uz neprestano mešanje dodajte retku smesu sa brašnom. Ako smesa bude previše gusta, dodajte vruću vodu uz mešanje dok ne dobijete odgovarajuću gustinu. Krajnji rezultat treba da bude gustina domaćeg krema.
Kada je smesa od brašna gotova, dodajte ćuftice. Kuvajte ih oko 6-7 minuta na slaboj vatri, i pazite da ne zagori.
Drugo jaje, koje treba da bude na sobnoj temperaturi, promešajte sa sokom od limuna i posolite po ukusu. Dodajte umućeno jaje u tankom mlazu u frikase. Dobro promešajte i ostavite 2 minuta na slaboj vatri. Isključite i ostavite jelo još 2 minuta.