Način pripreme
Pirinač dobro operite i prospite vodu. U šerpi ugrejte maslac sa uljem da bi maslac ne bi zagoreo. U njih dodajte fidu i pržite dok ne počne da dobija zlatnu boju.
Ne treba mnogo da pržite zato što će se termička obrada nastaviti. Preko fide rasporedite pirinač, nakon toga posolite i začinite biberom. Bujon ugrejte dok ne provri i sipajte preko pirinča.
Važno ovde je da NE treba da mešate. Stavite poklopac na šerpu i čekajte dok voda ne ispari. Nakon toga dodajte drugu čašu tečnosti - vodu, koja takođe treba da bude topla.
Ako se pirinač nije skuvao nakon što voda ispari u njega dodajte treću čašu. Pravilo je da odnost pirinač:voda treba da bude 1:3, ali sve zavisi od sorte.
Kad sva voda ispari pirinač skinite sa vatre i uvijte krpom, a odozgo stavite poklopac na šerpu.
Ostavite tako dok se ne ohladi - bar 1-2 sata. Kad skinete krpu možete mešati pirinač. Ne treba da bude zalepljen, nego svako zrno treba da bude posebno.