Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Prženi pirinač»Jednostavan kineski pirinač

Jednostavan kineski pirinač

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Pomoćnik kuvara
4912119
Jednostavan kineski pirinač
Fotografije: Veselina Gardeva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Jednostavan za pripremu, sa ukusom kao u pravom kineskom restoranu"

Potrebni sastojci

  • basmati pirinač - 1 šolja
  • fida - 1/2 šolje
  • maslac - 50 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • beli biber - 1 prstohvat
  • biber - po želji, po ukusu
  • pileći bujon - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač dobro operite i prospite vodu. U šerpi ugrejte maslac sa uljem da bi maslac ne bi zagoreo. U njih dodajte fidu i pržite dok ne počne da dobija zlatnu boju.

Ne treba mnogo da pržite zato što će se termička obrada nastaviti. Preko fide rasporedite pirinač, nakon toga posolite i začinite biberom. Bujon ugrejte dok ne provri i sipajte preko pirinča.

Važno ovde je da NE treba da mešate. Stavite poklopac na šerpu i čekajte dok voda ne ispari. Nakon toga dodajte drugu čašu tečnosti - vodu, koja takođe treba da bude topla.

Ako se pirinač nije skuvao nakon što voda ispari u njega dodajte treću čašu. Pravilo je da odnost pirinač:voda treba da bude 1:3, ali sve zavisi od sorte.

Kad sva voda ispari pirinač skinite sa vatre i uvijte krpom, a odozgo stavite poklopac na šerpu.

Ostavite tako dok se ne ohladi - bar 1-2 sata. Kad skinete krpu možete mešati pirinač. Ne treba da bude zalepljen, nego svako zrno treba da bude posebno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: