Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Domaći petao sa povrćem

Domaći petao sa povrćem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaći petao sa povrćem
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
8
"Sjajan ukus koji ćete postići samo sa domaće gajenim piletom i našim isprobanim receptom"

Potrebni sastojci

  • petao - oko 2 kg (domaći)
  • krompir - 6 komada, veliki
  • šargarepa - 4 komada
  • luk - 3 glavice
  • arpadžik - 10 komada (krupan)
  • beli luk - 1 glavica
  • univerzalni začin - 1 kašika, od povrća
  • maslac - 60 g
  • ruzmarin - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Meso domaćih petlova je tamno crveno i žilavo (mišićavo) meso i ima potrebu za prethodnom toplotnom obradom.

Isecite očišćenog i veoma dobro opranog petla na velike parčiće. Poređajte porcije u šerpu, nalijte vode 2 prsta iznad mesa, posolite i dodajte začin od povrća.

Stavite na jaku vatru da provro, ali pre nego što provri sklonite penu koja se stvorila, nakon što provri smanjite vatru i ostavite da vri jedan sat.

Za tov vreme oljuštite i isecite povrće, krompir na krupne parčiće, luk na krupne polumesece, šargarepe na krupne kriške, posolite ih, pospite sa pola kašike ruzmarina i promešajte dobro da se začine.

Namažite dno i zidove velike posude za pečenje s poklopcem, sa pola maslaca. Dodajte isečeno povrće i rasporedite ravnomerno po dnu posude. Poređajte porcije mesa unutra, namažite ih preostalim maslacem i pospite preostalim ruzmarinom i biberom.

Oljuštite arpadžik i beli luk, stavite ih cele haotično. Nalijte pola šolje proceđenog bujona od kuvanja petla, poklopite poklopcem i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pecite oko 1 sat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: