Način pripreme
Mladog domaćeg petla, za razliku od starog, nije potrebno da kuvamo prethodno, ali ja preporučujem kuvanje da bi meso bilo krto.
Isečemo meso na porcije, grudni koš možemo izvaditi iz jela. Stavljamo meso da se kuva 30 minuta, pošto je meso malo žilavo. Meso ne treba da se skuva potpuno.
Za to vreme treba da pripremimo povrće. Šargarepu i krompir sečemo na deblje krugove. Pečurke krupnije, a grašak treba da kuvamo dok ne omekša malo.
Kad izvadimo meso iz vrele vode, takođe i grašak, počinjemo da ređamo u šerpu u kojoj ćemo peći.
Isečemo sudžuk i ređamo ga odozdo. Odozgo ređamo šargarepu i grašak, nakon toga ređamo meso i posolimo, pobiberimo i posipamo alevom paprikom. Isečemo krompir i odozdo stavljamo preostalo meso, stavljamo lovorov list.
Na vrh ređamo luk, isečen na polumesece. Sipamo 2 šolje vode i 3 supene kašike ulja. Stavljamo poklopac na šerpu, ako ima drška skidamo je.
Šerpa koju koristim je odgovarajuća za kuvanje u rerni i sa staklenim poklopcem, kad izvadim dršku, ostaje rupa, ja stavljam aluminijumsku foliju da ne izlazi parada i da se jelo dinsta.
Pečemo na 200 stepeni oko 70 minuta.