Način pripreme
Unapred dobro očišćenog petla zajedno sa njegovim iznutricama, zrncima crnog bibera, očišćenim šargarepama, celerom skuvajte u ekspres loncu ili u običnoj šerpi sa vodom.
Izvadite sve iz bujona. Sitno iseckajte iznutrice i povrće. Pomešajte ih sa sitno iseckanom kobasicom, hlebom, prethodno natopljenim u vodi i isceđenim, sitno iseckanim peršunom, istucanim belim lukom, crnim biberom i solju po ukusu.
Petla napunite nadevom i zašijte ga. Stavite ga u nauljenu tepsiju i premažite ga maslacem svuda. Ubacite da se peče u umereno zagrejanoj rerni, tako što ga s vremena na vreme zalivate bujonom i mažete maslacem.
Poslužite domaćeg punjenog petla sa sosom, napravljenim od maslaca, brašna - zaprženih i razređenih bujonom. Sos začinite limuntusom, solju i crnim biberom po ukusu.