Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Domaći punjeni petao

Domaći punjeni petao

EfrosiaEfrosia
Džedaj
51715211201
Domaći punjeni petao1 / 2
17/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
8
"Po ovom receptu možete da spremite koje god pile kupljeno u prodavnici, ali ništa ne može da se poredi sa ukusom domaćeg pileta, uzgajanog slobodno u dvorištu!"

Potrebni sastojci

  • petao - 1 komad
  • peršun - 4 komada, korenovi (120 g)
  • šargarepe - 3 komada (200 g)
  • celer - otprilike 100 g, glavica
  • hleb - 2 kriške (150 g) stari
  • kobasica - 200 g
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • maslac - 100 g
  • brašno - oko 20 g
  • biber
  • limuntus
  • peršun
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred dobro očišćenog petla zajedno sa njegovim iznutricama, zrncima crnog bibera, očišćenim šargarepama, celerom skuvajte u ekspres loncu ili u običnoj šerpi sa vodom.

Izvadite sve iz bujona. Sitno iseckajte iznutrice i povrće. Pomešajte ih sa sitno iseckanom kobasicom, hlebom, prethodno natopljenim u vodi i isceđenim, sitno iseckanim peršunom, istucanim belim lukom, crnim biberom i solju po ukusu.

Petla napunite nadevom i zašijte ga. Stavite ga u nauljenu tepsiju i premažite ga maslacem svuda. Ubacite da se peče u umereno zagrejanoj rerni, tako što ga s vremena na vreme zalivate bujonom i mažete maslacem.

Poslužite domaćeg punjenog petla sa sosom, napravljenim od maslaca, brašna - zaprženih i razređenih bujonom. Sos začinite limuntusom, solju i crnim biberom po ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: