Sveža torta sa bananama

Irena HristovaIrena Hristova
Šegrt
20471
Sveža torta sa bananama
Fotografije: Irena Hristova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Sveža torta da ručno pripremljenim korama - zagarantovan voćni užitak"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 60 g
  • brašno - 60 g
  • prašak za pecivo - 172 kašičice
  • vanila - 1 komad
  • za krem
  • želatin - 1 komad
  • kisela pavlaka - 400 g
  • šećer - 50 g
  • kora od limuna - izrendana kora ili esencija limuna
  • sok od limuna - 50 ml
  • banane - 2 komada ili 300 g jagoda
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Umutimo jaja mikserom na visokoj brzini dok ne dobijemo penu. Pomešamo šećer sa vanilom. Dok mutimo jaja postepeno dodajemo šećernu smesu oko minut, nakon toga mutimo još 2 minuta. Pomešamo prašak za pecivo i brašno i sipamo u smesu, dok mutimo mikserom na najnižoj brzini.

Rasporedimo smesu u pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo na donjem delu rerne oko 18 minuta na 180 stepeni sa uključena oba grejača. Nakon što ispečemo, nožem odvajamo ivice kore od ivica pleha i okrećemo, ne odlepljiujemo papir sa kojim se pekla.

Kad se ohladi skidamo papir. Koru horizontalno isečemo na dva dela da dobijemo dve kore. Stavljamo jednu koru direktno na tacnu i stavljamo obruč kalupa za tortu (može i direktno u pleh sa obručem).

Počinjemo sa pripremom krem: Potopimo želatin 5 minuta u malo vode dok ne nabubri u malo vode, nakon toga ga ugrejemo i rastvorimo na pari ii tihoj vatri, ne treba da provri. Umutimo pavlaku sa šećerom, korom od limuna i sokom od limuna na čvrst sneg. U rastvoreni želatin sipajte 2 supene kašike pavlake, nakon toga tu smesu dodajte u pavlaku. Po želji možemo dodati komadiće čokolade u krem.

Nakon toga sastavljamo: Isečemo bananu /ili drugo voće po izboru/ na tanke komade i poređamo ih na donju koru. Rasporedimo krem preko i stavljamo drugu, pritiskamo lagano.

Ostavljamo tortu u frižideru na 3 sata. Pažljivo skidamo obruč sa kalupa. Ukrašavamo kriškama banana i malo šećera u prahu ili šećernim čokoladnim mrvicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: