Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača za početnike u kuhinji

Pogača za početnike u kuhinji

Pogača za početnike u kuhinji
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Pratite recept i niko, čak ni na trenutak, neće pomisliti da se početnik u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 42 g
  • voda - 100 ml, mlaka
  • ajran - 150 ml jednaki delovi vode i kiselog mleka
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanca
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • brašno - 700 g
  • maslac - 40 g, mekan
  • kisela pavlaka - 2 supene kašike
  • šarena so - 1 supena kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zasučite rukave i počnire. Iznenadite vaše bližnje sa ovim ukusnim jelom, jednostavno je!

Kvasac izrmvite u mlaku vodu sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavite da nadođe 10 minuta. Brašno sipajte u pleh, u sredini oblikujte udubljenje i sipajte aktivirani kvasac, jaja, ajran, so i ulje.

Mešajte viljuškom dok ne dobijete loptu od testa i sipajte na radnu površinu posutu brašnom. Kratko mesite testo da postane meko i da se ne lepi. Namažite ga uljem i pokrijte krpom da nadođe 40 minuta.

Podelite na 6 lopti + jednu manju za sredinu. Svaku razvucite u okruglu koru veličine tanjira. Prvu namažite mekanim maslacem, drugu namažite kiselom pavlakom i pospite šarenom soli, treću maslacem, četvrtu semenkama i tako ređajte jednu na drugu, poslednju koru nemojte mazati.

Sve zajedno razvucite na koru 30 cm i isecite na 8 trouglova. Od širokog dela uvijte u kiflice i poređajte u pleh, prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje. Poslednju oblikujte na fitilj i prstima pritisnite da dobijete traku dugu 40 cm i široku 2 cm. Uvijte u rolat i stavite u sredinu pogače.

Ostavite da nadođe na toplom još 20 minuta, posle namažite odvojenim žumancem pomešanim sa 1 supenom kašikom ulja i pospite susamom. Rernu ugrejte na 180 stepeni, pecite 40 minuta, ako je potrebno pred kraj pokrijte aluminijumskom folijom. Izvadite na rešetku i namažite sa malo maslaca uz pomoć četke.

Servirajte sa šarenom soli i jedite toplu i aromatičnu pogaču!

Srećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: