Način pripreme
Zasučite rukave i počnire. Iznenadite vaše bližnje sa ovim ukusnim jelom, jednostavno je!
Kvasac izrmvite u mlaku vodu sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavite da nadođe 10 minuta. Brašno sipajte u pleh, u sredini oblikujte udubljenje i sipajte aktivirani kvasac, jaja, ajran, so i ulje.
Mešajte viljuškom dok ne dobijete loptu od testa i sipajte na radnu površinu posutu brašnom. Kratko mesite testo da postane meko i da se ne lepi. Namažite ga uljem i pokrijte krpom da nadođe 40 minuta.
Podelite na 6 lopti + jednu manju za sredinu. Svaku razvucite u okruglu koru veličine tanjira. Prvu namažite mekanim maslacem, drugu namažite kiselom pavlakom i pospite šarenom soli, treću maslacem, četvrtu semenkama i tako ređajte jednu na drugu, poslednju koru nemojte mazati.
Sve zajedno razvucite na koru 30 cm i isecite na 8 trouglova. Od širokog dela uvijte u kiflice i poređajte u pleh, prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje. Poslednju oblikujte na fitilj i prstima pritisnite da dobijete traku dugu 40 cm i široku 2 cm. Uvijte u rolat i stavite u sredinu pogače.
Ostavite da nadođe na toplom još 20 minuta, posle namažite odvojenim žumancem pomešanim sa 1 supenom kašikom ulja i pospite susamom. Rernu ugrejte na 180 stepeni, pecite 40 minuta, ako je potrebno pred kraj pokrijte aluminijumskom folijom. Izvadite na rešetku i namažite sa malo maslaca uz pomoć četke.
Servirajte sa šarenom soli i jedite toplu i aromatičnu pogaču!
Srećno!