Način pripreme
Pirinač lepo operemo dok voda ne postane bistra. Nakon toga ga ostavljamo na oko sat vremena sa strane da se osuši.
Pirinač kuvamo u neslanoj vodi u odnosu jedna šolja pirinča na šolju i po hladne vode.
Poklopimo dobro šerpu i u trenutku kad provri smanjujemo vatru na najnižu stepen i ostavljamo tako dvadeset minuta.
Nakon toga isključujemo rernu, skidamo poklopac, šerpu pokrivamo pamučnom krpom i ostavljamo tako još 15 minuta. Ne mešamo pirinač. Za to vreme pripremamo preliv kojim ćemo začiniti pirinač.
Pomešamo šećer i so sa pirinčanim sirćetom, mešamo dok se ne rastvori. Pirinač prebavujemo u nemetalnu posudu i prelivamo sirćetom, mešamo lako drvenom spatulom, pazimo da se zrna ne izgnječe.
Na podlogu od bambusa, a ako je nemate možete koristite pamučnu krpu, stavljamo foliju, a preko listove nori kora sa sjajnom stranom na dole. Mokrim rukama uzimamo ohlađen pirinač i rasporedimo preko pla lista.
Poravnamo kašikom i namažemo krem sirom. Odozgo stavljamo krastavac, oljušten i isečen na tračice i losos.
Uz pomoć podloge uvijamo nori kore u čvrst rolat, samo malo pokvasimo kraj lista da bi se zalepio. Svaki rolat sečemo na osam delova oštrim nožem.