Način pripreme
Za ovu čorbu koristimo samo sveže povrće, bude veoma ukusna i aromatična. Isečemo meso na male komade i operemo u vodi. Koristimo masnije svinjsko meso.
Na vatri ugrevamo šerpu punu vode. Unutra stavljamo isečeno svinjsko meso. U šerpu dodajemo 3, 4 zrna bibera i prstohvat soli. Skuvamo svinjsko meso dobro. Skidamo penu za vreme kuvanja. Kuvamo na tihoj vatri kad voda.
Kuvano meso stavljamo u posudu i iskidamo. Procedimo bujon u kome se meso kuvalo kroz cediljku. Prebacujemo u čistu i veliku šerpu. Operemo paprike od očistimo od semenki i drški. Isečemo ih na kockice. Očistimo luk i operemo ga, posle ga sitno sečemo. Čenove belog luka ilistimo i operemo.
Isečemo beli luk na tanke kriške. Šargarepu očistimo, operemo. Posle je sečemo na kockice. Stavljamo svo povrće u bujon koji smo stavili na vatru. Paškanat očistimo i takođe sečemo na kockice.
Svo povrće stavljamo u šerpu u bujon. Začinimo solju - jedan mali prstohvat i jedan prstohvat bibera. Kad se povrće skuvastavljamo iskidano meso. Ponovo malo vri na tihoj vatri.
Sitno isečemo peršun i dodajemo u druge sastojke. Skidamo čorbu sa vatre. Umutimo jaje i kiselo mleko viljuškom ili žicom, energično u posudi. Unutra stavljamo 1, 2 kapljice svežeg soka od limuna. Uzimamo jednu kutlaču bujona i postepeno sipamo i mešamo energično.
Sa jajem i kiselim mlekom pravimo zapršku, pazimo prilikom mešanja. Kad zaprška postane topla i lepo je umutimo, stavljamo je u čorbu i promešamo.