Uspešna supa sa lopticama

Potrebitel#273916Potrebitel#273916
Početnik
2116
Uspešna supa sa lopticama
Fotografije: Potrebitel#273916
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Detaljno objašnjeno, nema šanse da ovo ne bude najuspešnija supa sa lopticama"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 4 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • krompir - 4 komada
  • paprike - 1 komad
  • rezanca - 2 gnezda
  • kiselo mleo - 3 supene kašike
  • brašno - 4 supene kašike
  • peršun
  • listovi celera
  • so
  • biber - mleveni
  • aleva paprika - slatka
  • kumin - mleveni
  • čubar
  • majčina dušica
  • piskavica
  • kurkuma - malo i bosilja
  • pileći bujon - 1 kockica
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač skuvamo u posoljenoj vodi u odnosu 1:3 dok ne upije vodu, nakon toga ostavljamo da se ohladi.

Za to vreme pripremamo povrće i bujon. Sečemo luk sitno, krompir na kockice, šargarepu na krugove, a paprike krupnije, iseckamo peršun i celer. U šerpi zapržimo šargarepu, luk, dodajemo so, alevu papriku, biber, nakon toga i krompir sa malom količinom kurkume.

Dodajemo vodu tako da se šerpa napuni do 3/4 da ostane mesta za loptice. Periodilno sklanjamo penu. Dodajemo i kockicu pilećeg bujona.

Dok se krompir kuva, začinimo mleveno meso solju, biberom, kuminom (jako malo) majčinom dušicom (isto malo) i čubrom. Odvajamo žumance od belanca. Pomešamo mleveno meso sa ohlađenim pirinčem i belancetom, a u posebnoj posudi - žumance sa kiselim mlekom - koristićemo ih za zapršku. U mleveno meso stavljamo veći deo celera i peršun.

Oblikujemo loptice za supu, uvaljamo ih malo u brašno. U supu dodajemo preostalu isečenu papriku, a posle kašikom stavljamo i loptice. Dodajemo i preostale začine, na kraju stavljamo rezanca. Papriku i rezanca stavljamo pred raj da se ne prekuvaju.

U tubokom tiganju ugrevamo malo ulja i u njega stavljamo ostatak brašna, u kojem smo uvaljali kuglice. Pre nego što postane zlatno smanjujemo vatru i sipamo uz neprestano mešanje žumance sa kiselim mlekom. U njih kutlačom dodajemo i tečnosti iz supe sa lopticama. Zapržimo tako što dodajemo ceo sadržaj u tiganj u šerpu uz neprestano mešanje.

Na kraju posipamo preostalim peršunom i celerom uspešnu supu sa lopticama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: