Način pripreme
Pirinač skuvamo u posoljenoj vodi u odnosu 1:3 dok ne upije vodu, nakon toga ostavljamo da se ohladi.
Za to vreme pripremamo povrće i bujon. Sečemo luk sitno, krompir na kockice, šargarepu na krugove, a paprike krupnije, iseckamo peršun i celer. U šerpi zapržimo šargarepu, luk, dodajemo so, alevu papriku, biber, nakon toga i krompir sa malom količinom kurkume.
Dodajemo vodu tako da se šerpa napuni do 3/4 da ostane mesta za loptice. Periodilno sklanjamo penu. Dodajemo i kockicu pilećeg bujona.
Dok se krompir kuva, začinimo mleveno meso solju, biberom, kuminom (jako malo) majčinom dušicom (isto malo) i čubrom. Odvajamo žumance od belanca. Pomešamo mleveno meso sa ohlađenim pirinčem i belancetom, a u posebnoj posudi - žumance sa kiselim mlekom - koristićemo ih za zapršku. U mleveno meso stavljamo veći deo celera i peršun.
Oblikujemo loptice za supu, uvaljamo ih malo u brašno. U supu dodajemo preostalu isečenu papriku, a posle kašikom stavljamo i loptice. Dodajemo i preostale začine, na kraju stavljamo rezanca. Papriku i rezanca stavljamo pred raj da se ne prekuvaju.
U tubokom tiganju ugrevamo malo ulja i u njega stavljamo ostatak brašna, u kojem smo uvaljali kuglice. Pre nego što postane zlatno smanjujemo vatru i sipamo uz neprestano mešanje žumance sa kiselim mlekom. U njih kutlačom dodajemo i tečnosti iz supe sa lopticama. Zapržimo tako što dodajemo ceo sadržaj u tiganj u šerpu uz neprestano mešanje.
Na kraju posipamo preostalim peršunom i celerom uspešnu supu sa lopticama.