Način pripreme
Prosevamo brašno sitom u veliki dubok pleh. U sredini pravimo udubljenje. Ugrevamo ½ šolje vode i u nju stavljamo ½ kockice kvasca i 2 supene kašike brašna i dobro promešamo.
Kad kvasac nadođe stavljamo ga u udubljenje sa 1 supenom kašikom sirćeta. Dodajemo 2 supene kašike ulja i 1 prstohvat soli i 1 prstohvat šećera. Zamesimo meko testo u plehu. Posle presavijamo i ponovo mesimo na brašnom posutoj radnoj površini.
Zamesimo lepo testo i pokrivamo ga krpom. Za to vreme u duboki tiganj stavljamo malo ulja na dno da se ugreje. Gnječimo rukama mleveno meso. Za ove pogačice koristim seckano mleveno meso na kilogram, u ovom slučaju pikantno. Vi odlučite kakvo ćetestaviti.
Očistimo glavicu luka. Biće nam potrebno ½. Sitno ga isečemo. Dodajemo luk u ugrejano ulje. Mešamo drvenom kašikom. Dodajemo mleveno meso. Začinimo biberom i čubrom.
Ja stavljam ¼ kašičice bibera i 1 kašičicu čubra. Sve je po ukusu. Promešamo. Pržimo mleveno meso dok ne promeni boju. Ne treba mnogo da ga prepržimo. Kad pripremimo smesu od mlevenog mesa, testo je već nadošlo.
Podelimo testo na 16 delova. Treba da budu iste veličine. Oblikujemo ih rukama, treba da liče na ćuftice. Poređamo ih na krpu i pokrivamo. Pospemo brašnom radnu površinu. Razvijemo oklagijom svaku da bude prečnika 15 cm.
Proprženo mleveno meso sa lukom prebacujemo u drugu posudu blizu nas, da bi nam bilo lakše da radimo. Stavljamo od smese u sredinu. Od smese po sredini stavljamo 1-2 supene kašike. Presavijamo i pritiskamo prstima.
Treba da dobijemo polukrug tj. zavijene pogačice. Tako radimo i sa drugim loptama od testa. Poređamo ih na veliku krpu i pokrivamo dok pravimo druge sastojke.
Ugrevamo u čistom tiganju ulje zaprženje i pržimo pogačice sa obe strane. Gotove pržene pogačice stavljamo u veliki tanjir. Jedemo punjene pogačice sa kompotom, ako je moguće domaćim. Neka vam je slatko! Topao i ukusan doručak, odgovarajuć za priporemu tokom vikenda. Tipično za ovaj recept je prženje mlevenog mesa.