Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Đurđevdanski zec na seoski način

Đurđevdanski zec na seoski način

DenitsaDenitsa
Pomoćnik kuvara
258128
Đurđevdanski zec na seoski način
Fotografije: Denitsa
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
8
"Kada nema jagnjetine, i zec je jagnje - pogledajte kako se pravi đurđevdanski zec"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad
  • šargarepa - 5 komada
  • luk - 1 velika glavica
  • krompir - 7 komada
  • pečurke - 250 g
  • sok od paradajza - 300 ml, iz konzerve
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • celer - svež
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • peršun - svež
  • belo vino - 60 - 70 ml
  • ulje - 2 i 1/2 supene kašike
  • biber - 1/2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca isecite na porcije i pospite biberom i solju, nakon toga ga zapržite u ugrejanoj masti sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu.

Izvadite meso i u istoj masti pržite, oko 4 minuta, krupnije isečen luk i šargarepu, zajedno sa stno iseckanim celerom. Dodajte pečurke, isečene na polumesec i pržite ih oko 5 minuta.

U prethodno namazan pleh u kojem ćete peći, stavite krupnije isečen krompir, a preko sipajte proprženo povrće i dodajte čenove belog luka. Na povrće poređajte meso i prelijte vinom.

Pokrijte dobro pleh aluminijumskom folijom i pecite u prethodno ugrejanolj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Nakon toga smanjite rernu na 180 stepeni i pecite još 65 minuta.

U posebno posudi začinite sok od paradajza solju, biberom, šećerom i alevom paprikom i ostavite ga na vatri da vri, dok ne ispari na pola.

Kad sos bude gotov, skinite foliju i prelijte zeca sosom od paradajza i ostavite na još oko 30 minuta u rerni bez folije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: