Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kupusa sa pečurkama i pirinčem

Sarme od kupusa sa pečurkama i pirinčem

Sarme od kupusa sa pečurkama i pirinčem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Sarme od kupusa smo svi jeli i volimo ih, ali ove sarmice, sa ovim aromatičnim sosom - zapravo su nam prirasle za srce"

Potrebni sastojci

  • kupus - 1/2 komada, svež
  • ulje - 3 kašike
  • praziluk - 1 struk
  • pirinač - 1 šolja
  • pečurke - 150 g, iz konzerve
  • origano
  • bosiljak
  • biber
  • so
  • šećer - 1 prstohvat
  • paradajz - 1 šolja, iz konzerve
  • peršun
  • kumin
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašika
  • mast - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kupus se očisti od kočnja, podeli se na listove u popari se 5 minuta u vrućoj vodi sa solju i sirćetom da omekša. Ocedi se dobro i žile se odstrane.

U dubokom tiganju se zagreva ulje i zaprži se pola praziluka isečenog na sitno sa prstohvatom soli, da omekša, dodaju se isečene pečurke i zaprži se na kratko, dodaje se pirinač, so, kumin, biber, origano, aleva paprika. Meša se dobro, sipa se malo vode i ostavlja se na tihoj vatri da provri, posle se sklanja.

Uzima se list svežeg kupusa, u donji kraj se stavlja kašika nadeva i uvija se u sarmu.

Na dno čeličnog lonca ili nekog drugog iseče se svež kupus, preko njega se stavljaju uvijene sarme, odozgo se posipa prstohvatom aleve paprike i malim parčićima svinjske masti, sipa se jedna šolja vode sa malo soli.

Kuvamo na tihoj vatri pod poklopcem dok sarme ne budu gotove.

Priprema se sos. U tiganju se zagreva ulje sa ostatkom praziluka isečenim na sitno, dodaje se isečen paradajz, so, šećer, origano, bosiljak. Meša se dok se ne zgusne.

Serviramo sarme sa sosom od paradajza i svežim peršunom.

Ukusno i posno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: