Način pripreme
Ova torta je teška za pripremu. Njoj je potrebno dobro planiranje, najmanje zbog toga što treba treba da se odvoje belanca od žumanaca dva dana ranije, ostavljena u frižideru prva 24 sata, a druga 24 sata treba da ih izvadite na sobnu temperaturu. Najbolje je da kore od belanaca pripremite prethodno, a samu tortu treba da pripremimo sat vremena pre serviranja.
Belanca umutimo sa solju na sneg. Kašiku po kašiku dodajemo šećer u prahu sa vanilom i promešamo dok se ne stvore tvrdi vrhovi. Na kraju pažljivo promešamo spatulom u jednom pravcu sa sokom od limuna, kukuruznim skrobom.
Na papir nacrtamo krug 22 cm, namažemo uz pomoć četke uljem i stavljamo u pleh na šporet. Uz pomoć spatule smesu od belanaca rasporedimo u krug i oblikujemo kako se pravi udubljenje u sredini. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 120 stepeni sa ventilatorom oko 75 minuta. Nakon toga isključimo rernu i ostavljamo koru unutra na još 5 minuta. Nakon toga odškrinemo vrata i ostavljamo unutra još 25 minuta dok se ne ohladi unutra.
Ponovite proceduru i sa drugom korom, ali oblikujte sa rupom u sredini, kao na slici. To je najlakše uz pomoć šprica, a ako ga nemate sipajte smesu od belanaca u kesu i odsecite jedan ugao. Prorez može biti veliki, u tom slučaju. Prečnik druge kore treba da bude manji nego prvi.
Kore su izuzetno lomljive, zato nemojte da pokušavate da ih premeštate dok su tople. Najbolje ostavite oko dan na hladnom.
Umutite hladnu (mnogo je važno! ) pavlaku dobro dok ne dobijete čvrst krem sa šećerom u prahu.
Udubljenje na prvoj kori napunite jednom trećinom krema od pavlake i zamrznutim šumskim voćem. Odozgo sipajte drugu trećinu krema i pažljivo stavite drugu koru da se zalepi, praznunu možete da popunite preostalom pavlakom.
Svežim voćem ukrasite celu tortu, kao na slici ili po vašoj želji.
Ovu tortu ne možete seći na pravilne komade, ali kako i da isečete ukus je nezaboravan. Ona je nežna i lagana kao ruska balerina, po kojoj je dobila ime.