Način pripreme
Pripemamo nadev tako što oljuštimo šargarepu i izrendamo je. Isto tako narendamo luk. U ulje (pola šolje) i malo vode stavljamo da se izdinstaju narendan luk i šargarepa.
Kad ostanu na masnoći dodajemo opran pirinač (1 šolja, ne puna) i sipamo sok od paradajza (1 šolja). Začinjavamo alevom paprikom, sušenim peršunom, čubrom po ukusu i prstohvatom aleve paprike. Sipamo i vodu (1 šolja). Kuvamo dok pirinač ne upije tečnost.
U listove loze stavljamo nadev i zavijamo sarme. Ređamo u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Kada su sve sarme gotove, stavljamo preko njih vatrostalni tanjirić. Sipamo ulje (1/2 šolje) i vodu do nivoa sarmi.
Pečemo sa poklopcem u rerni dok ne bude gotovo. Kada su sarme skuvane, prebacujemo u drugu posudu za pečenje i izlivamo ostatak tečnosti iz posude i prelivamo sarme umućenim jajima sa kiselim mlekom, solju, biberom i čubrom po ukusu.
Vraćamo u rernu na da se zapeče dok preliv ne postane zlatast.