Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa školjkama i škampama

Rižoto sa školjkama i škampama

Svetlana LazarovaSvetlana Lazarova
Početnik
86463
Rižoto sa školjkama i škampama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
5 / 6
10/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Nemojte gledati kako ga prave majstori, nego ga napravite bolje od njih sa ovim proverenim receptom"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 kutija pirinač sa povrćem
  • univerzalni začin - 1 kašika
  • šampanjac - 150 ml, beli
  • bujon - oko 1 l pileći (domaći od pravog pileta)
  • školjke - 400 g, očišćene, samo jestivi deo
  • grašak - 1 šolja, blanširan
  • škampi - 200 g, očišćeni blanširani
  • crveni luk - 1 srednja glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • peršun - 1 veza
  • beli luk - 1 struk, svež
  • limun - izrendana kora 1+ kriške
  • biber
  • ulje
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Gledala sam mnogo puta kako ga veliki kuvari pripremaju, sa koliko pažnje i ljubavi, i danas striktno pratim njihove savete da bih i ja napravila ukusan rižoto sa školjkama i povrćem, ukrašen blanširanim škampima i gremolatom (iseckani peršun, mladi luk i rendana kora od limuna). I zbog velikog entuzijazma sam zaboravla da kupim belo vino :(..... aliiiii ... setila sam se da mi je ostao šampanjac od Nove godine, neotvroen i voilà...)

U ulju dinstajte sitno iseckan luk, rendanu šargarepu, iseckani beli luk i vegetu. Dodajte pirinač i pržite dok ne postane providan. Dodajte šampanjac i ostavite da upije pirinač, nežno mešajte. Počnite da dodajemo po malo od prethodno pripremljenog bujona (domaćeg, od pravog pileta). Bujon treba da bude topao i dobro posoljen.

I tako iz nekoliko puta dodajte oko litar bujona uz neprestano mešanje. Rižoto treba da bude kremast, tečan. Pred kraj dodajte očišćene školjke i blanširani grašak. Dodajte biber i skinite sa vatre.

Servirajte topao sa gremolatom (iseckan peršun, mladi beli luk i izrendana kora od limuna), parče limuna, blanširane škampe i prelijte ekstra virgin maslinovim uljem.

Mogu da vas uverim da je ukus ovoh rižota veličanstven a svež sok od limuna, kora i peršun vas bukvalno prebacuju u drugu dimenziju.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: