Način pripreme
Školjke prethodno skuvamo, začinimo po izboru - možemo skuvati sa pivom, belim vinom ili vodom.
Kad budu gotove, vadimo iz ljuspi i stavljamo u posudu sa strane.
Na vatru stavljamo duboki tiganj ili šerpi (treba da ima poklopac). U njega stavljamo maslac da se ugreje. Za to vreme oljuštimo i isečemo luk sitno, a beli luk možemo izgnječiti viljuškom.
Sipamo ih u ugrejani maslac da se proprže. Kad luk omekša dodajemo pirinač i kratko pržimo. Nakon što upije maslac sipamo i belo vino.
Stavljamo poklopac i ostavljamoda se krčka, za to vreme isečemo šargarepu i peršun. Sipamo ih unutra i dodajemo 1 šolju vode. Stavljamo začine. Pirinač treba da bude skoro gotov, pre nego što dodamo grašak. Količina vode je relativna, možemo dodavati dok se pirinač ne skuva.
Kad bude skoro gotovo, staviljamo grašak i neprestano mešamo. Školjke dodajemo tek kad voda potpuno ispari.
Rižoto serviramo topao, odozgo izrendamo kačkavalj. Možemo ukrasiti listićima peršuna.