Način pripreme
1. Operite školjke i stavite ih u slanu vodu da izbace pesak koji sadrže. Ocedite i stavite u šerpu na jaku vatru na kratko da se otvore. Poklopite šerpu i tresite posudu. Čim bude gotovo, ostavite sa strane.
2. Luk iseckajte i propržite u maslinovom ulju sa delom maslaca, preostali maslac stavite u frižider, zato što će vam posle trebati hladan.
3. Čim luk omekša stavite beli luk i pečurke, očišćene i isečene na komade po izboru. Pržite i njih nekoliko minuta, sipajte pirinač i čim postane providan sipajte vino. Kuvajte dok se ne redukuje.
4. Sipajte bujon u delovima, iz 2-3 puta, dok pirinač ne upije jedan deo tečnosti nemojte sipati drugi. Kuvajte na umerenoj vatri i periodično mešajte. Za rižoto nema tačne količine odnosa pirinač: tečnost, sipajte tako dok pirinač ne postane krhak, ali zrna treba da budu cela, ne kašasta i zalepljena.
5. Kad bude gotovo skinite sa vatre, stavite hladan maslac iz frižidera i mešajte dok se ne rastopi, da bi bilo dodatno kremasto. Treba da bude hladan da bi rižoto dobio sjaj i brilijantan izgled.
6. Na kraju stavite školjke i servirajte toplo po želji u društvu parmezana - u prahu ili listićima.
Prijatno!