Način pripreme
Očistite i oljuštite škampe (po dužini leđa ima crna vena, koju morate skinuti). U ugrejano maslinovo ulje staivte luk, beli luk i šargarepu, pržite dok luk ne omekša.
Dodajte pirinač i sipajte belo vino. Sačekajte da pirinač upije vino i da ispari. Nakon toga poklopite pirinač na 1-2 minut. Mešajte drvenom kašikom neprestano. Postepeno dodajte pripremljeni bujon.
Bujon ne treba da pokriva pirinač više od 2 mm. Mešajte dok ne u pije bujon i onda nastavite da sipate i mešate i tako dok ne potrošite sav bujon.
Kad stavite i poslednju dozu bujona dodajte 2 supene kašike paradajz pirea i malo maslaca - dodavanje maslaca u rižoto je krajnji proces koji se naziva montekare. Dodajte škampe nakon 3-5 minuta.
Rižoto servirajte oblikovan u obruču (ako imate) i pospite peršunom.