Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Dinstana svinjetina»Svinjetina sa prazilukom, pečurkama i sosom od pavlake

Svinjetina sa prazilukom, pečurkama i sosom od pavlake

Svinjetina sa prazilukom, pečurkama i sosom od pavlake
Fotografije: Shef Jelyazkov - Jecho Tanev
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ukusno i jednostavno jelo sa kojim ćete obradovati bližnje i prijatelje Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg
  • praziluk - 1 struk
  • beli luk - 3 čena
  • marinirane pečurke - 1 tegla
  • ulje - 2 supene kašike
  • so
  • biber
  • za sos
  • pavlaka za kuvanje - 250 ml
  • maslac - 1/4 pakovanja
  • brašno - 1 supena kašika
  • za ukras
  • praziluk - zeleni deo dva struka + mladi luk + struk praziluka oko 10 cm
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isecite na kockice, posolite i pobiberite. U šerpi sa ugrejanim uljem dodajte meso.

Isecite praziluk na žilijen, dodajte ga u meso i počnite da pržite, nakon toga dodajte oceđee i isečene marinirane pečurke, čenove belog luka i dinstajte ispod poklopca dok ne bude gotovo. Po želji možete dodati i malo soka od pečuraka.

U suvom ugrejaom tiganju propržite brašno. Skinite sa vatre i stavite kaserolu da se ugreje. U nju stavite maslac i čim se rastopi dodajte zapečeno brašno. Mešajte energično, dok ne dobije zlatnu boju.

Skinite sa vatre i uz neprestano mešanje sipajte pavlaku, vratite ponovo na vatru i mešajte dva do tri minuta, pazite da ne zagori. Nakon toga pomešajte sos sa gotovim mesom stavite nekoliko kocica hladnog maslaca za sjaj i ukus.

Ukrasite na tanjiru, stavite obruč u sredinu, napunite ga jelom i dobro pritisnite. Pažljivo izvadite oruč da se ne raspadne dobijeni oblik.

Ukrasite sa strane strukom praziluka, napravljenih u obliku palme, dodajte stno iseckani zeleni deo dva struka mladog luka i sipajte od sosa. Uz ovako servirano jelo je odgovarajuče crno vino, recmo merlo.

Nazdravite lepim trenucima, podeljenih oko stola sa vašim bližnjim i prijateljima! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: