Način pripreme
Izmrvimo kvasac u mlaku vodu sa šećerom i kad nadođe sipamo u sredinu prosejano brašno.
U kiselom mleku pomešamo sodu za hleb i dodajemo u smesu. Dodajemo i ostale sastojke i zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo namazano uljem u kesi u frižideru da nadođe u toku noći, ali možete raditi odmah kad nadođe.
Podelimo na 8 lopti. Prve tri razvijemo na okrugle kore prečnika pleha, oko 28 cm, isečemo na 8 trouglova i u sredini svakog napravimo prorez. Vrh provučemo odozdo na gore i uvijamo u rolate. Poređamo po ivicama pleha.
Druge tri lopte takođe razvučemo na okrugle kore manjg prečnika, poređamo jednu na drugu i sečemo na 8 trouglova sa prorezom u sredini. Oblikujemo lisriće, vrh provučemo kroz prorez i poređamo izmešu kiflica.
Sedmu loptu razvučemo na pravougaonik, isečemo sa jedne strane na trake po 1 cm kao češaalj i uvijamol u rolat. Stavljamo kao venac u pleh. Poslednju loptu podelimo na dva dela i od njih isečemo dva pravougaonika i uvijamo u rolat. Isečemo na male komade i njima popunimo prazna mesta u sredini kao cveće.
Ostavljamo oblikovanu na 20 minuta, namažemo umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i posipamo semenkama. Pečemo u umerenoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta dok ne bude gotova.
Vadimo, namažemo kockicom maslaca i pokrivamo krpom. Testo može da stoji u frižideru do 7 dana, ne više, od njega se mogu pripremati pogače, mekike, pice itd.