Način pripreme
Marinada:
Sipamo maslinovo ulje u posudu. Beli luk oljuštimo i sitno iseckamo, može se i izgnječiti viljuškom i dodajemo ga u maslinovo ulje. U njega dodajemo paradajz pire, senf i so. Limun ocedimo i sve pomešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
U ovu marinadu stavljamo pileći file i ostavljamo u frižideru da odstoji nekoliko sati (2/3 je dovoljno).
Dodatak:
Krompir oljuštimo i operemo pažljivo. Isečemo a kockice, malo veće. Stavljamo ih u pleh.
Svežu mirođiju sitno iseckamo i sipamo u krompir. Odozgo sipamo maslinovo ulje. Začinimo solju i biberom. Dobro promešamo. Dodajemo malo vode da pokrije dno pleha. Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok se ne stvori zlatna korica na krompiru.
Pile:
Pile pečemo na roštilju, pre nego što ga stavimo treba da se uverimo da je dobro ugrejan. Piletu nije potrebna velika obrada. Marinada je učinila da postane dovoljno krto i sočno. Treba da pazimo da se ne preprži.