Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Pečena svinjska kolenica sa hrskavom koricom

Pečena svinjska kolenica sa hrskavom koricom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Pečena svinjska kolenica sa hrskavom koricom
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 4
15/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
10
"Ne postoji gladnik koji će odoleti ovom ukusnom predlogu - sočna kolenica sa hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 2 komada sa kožom
  • krupnija so - 4 supene kašike
  • za marinadu
  • beli luk - 4 čena
  • ljute paprike - 2 komada
  • senf - 60 g, u zrnu
  • pivo - 1 l, tamno
  • origano - 2 supene kašike, suv
  • kumin - 2 supene kašike, mleven
  • so - 1 kašičica, ravna
  • biber
  • limun - 1 komad, sok
  • mast - 5 supenih kašika, rastopljena
  • prezle - 2 šolje
  • za krompiriće
  • krompir - 1 kg
  • so - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • kari - 1 kašičica
  • kurkuma - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • prezle - 2 supene kašike od suve ćabate
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kolenicu dobro osušite i napravite dijagonalne proreze po koži oštrim nožem, dubine 1.5 cm.

U blender stavljamo isečene paprike, beli luk, so, začine, senf, rastopljenu svinjsku mast i sok od limuna.

U odgovarajuću posudu stavljamo kolenice i dobro natrljamo marinadom. Posipamo krupnijom solju i okrećemo sa druge strane. Kad se meso dobro začini pokrivamo ga streč folijom i ostavljamo u frižider na 24 sata.

Neposredno pre pečenja ostavljamo je na sobnoj temperaturi na sat vremena. Posipamo prezlama i stavljamo u pleh, u koji smo sipali tamno pivo. Pokrivamo posudu folijom i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 80 minuta.

Za to vreme pripremamo prilog. Operemo i oljuštimo krompir. Isečemo na kriške srednje debljine.

U veliku šerpu sa kipućom vodom stavljamo so i blanširamo krompir 4 minuta. Ocedimo od vode i ostavljamo da se ocede.

Od suve ćabate pripremamo prezle, sa odgovarajućim ukusom i mirisom za ovaj aromatičan krompir.

Pomešamo suve sastojke u posudi, dobro ih promešamo. Mnogo udobna varijanta je da stavimo hladan i oceđen krompir u kesu za pečenje ili u najlon kesu.

Sipamo od začina, protresemo kesu i krompir upije mast. Tako će se svi aromatični začini koji su u kesi zalepiti po njima. Ponovo protresemo kesu da se začine sve kriške.

U plitak pleh (onaj iz rerne) poređamo krompir ravnomerno po dnu. Stavljamo struk ruzmatina u sredinu. Pečemo krompir u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Izvadimo ih i prelijemo sa malo rastopljenog maslaca. Pečemo dok ne dobiju hrskavu koricu.

Skidamo foliju sa pleha i otkrivamo kolenice.

Smanjujemo stepene i pečemo dok ne dobije lepu zlatnu boju i hrskavu koricu. Gledamo tečnost na dnu. Ako je isparia prilikom pečenja dodajemo još malo. Ostavljamo meso da odstoji pre sečenja.

Serviramo sa aromatičnim krompirom i svežom salatom kao prilog.

Savet: Po želji možete dodati povrće ili blanširane pečurke. Preostali sos možete redukovati sa pšeničnim skrobom i da prelijete pečeno meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: