Način pripreme
Isecite pileće meso sa kostima (obavezno sa kostima) u delove, operite i stavite u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Stavite na vatru i kad provri skidajte penu. Stavite očišćenu glavicu luka, celu šargarepu i nekoliko zrna bibera (preporučujemo više), kuvajte dok meso ne omekša.
Izvadite meso i odvojite od kostiju na male ivice, isecite kuvani luk i šargarepu i sve vratite u bujon. Stavite ponovo na vatru i kad provri dodajte masline i isečenu papriku, ostavite da vri 3-4 minuta.
Posolite ako je potrebno (zato što smo stavili su u pileći bujon i posle slane masline), dodajte maslinovo ulje i šaku griz fide. Nakon tri minuta skinite supu sa vatre i stavite nekoliko kapljica soja sosa.
Servirajte sa kriškama limuna. Čorba je malo ljjuta zato što ima više bibera u njoj, ali to je važno u zimskoj sezoni.
Griz fida: U posudi umutite jaje sa prstohvatom soli i dodajte griz dok ne dobijete dosta tvrdo testo, oblikujte loptu. Izrendajte testo u pleh, krupnije, razvucite ga i ostavite da se suši na vazduhu bar jedan dan.
Hladnu griz fidu čuvajte u kartonskoj ili pamučnoj torbi na suvom i provetrivom mestu, može izdržati nekoliko meseci.
Stavite u supu po jednu šaku 2-3 minuta pre nego što je isključite. Bude veoma ukusna i nema nikakve sličnosti sa fidom.