Način pripreme
Ako želite da napravite ukusan čips od povrća, nije vam potrebno mnogo sastojaka. Jednu veliku tikvicu i jednu veliku šargarepu isecite na duge trake. Stavite trake u šerpu sa posoljenom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta da upiju so, a nakon toga ih ocedite u đevđiru, nemojte ih prati.
Sipajte šaku brašna u najlon kesu i stavite trake iz dva puta. Trake dobro uvaljajte u brašno, protresite kesu. Ugrejte mnogo ulja u dubokoj kaseroli.
Sipajte u jednu posudu hladnu vodu da vam bude pri ruci i u nju sipajte šaku leda. Izvadite pažaljivo jednu po jednu trakuod povrća iz kese sa brašnom i potopite u hladnu vodu na kratko, nakon toga odmah stavite u ugrejano ulje.
Stavite da se prži samo po nekoliko - po 4-5, da se ne lepe jedna za drugu. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da ne zaogri, da ne bi bio gorak. Bude brzo gotovo.
Izvadite čip i ocedite na ubrusu da se ocedi višak ulja.
Servirajte ih uz kiselo mleko, začinjeno svežom mirođijom.