Način pripreme
Operemo i očistimo šarana. Spolja i iznutra ga mažemo sokom od limuna, solimo ga i ostavljamo da odstoji oko sat.
Za to vreme spremamo nadev. U šerpi dinstamo luk u ulju i malo vode. Dodajemo isečene pečurke i šargarepe.
Nakon što se izdinstaju, dodajemo pirinač i pržimo ga dok ne postane prozračan. Začinjavamo mlevenim biberom i dolivamo toplu vodu.
Nakon što pirinač blago omekša sklanjamo šerpu sa ringle, dodajemo orahe i sitno isečen peršun. Ostavljamo da se smesa ohladi. Nakon toga nadevom punimo šarana i ušivamo ga koncem.
Pečemo ga u podmazanoj posudi za pečenje, ako nam ostane nadev raspoređujemo ga oko šarana.
Prelivamo ga sa 2-3 kašike ulja. Posipamo krupno mlevenim orasima. Preko njih ređamo tanke kriške limuna, dodajemo malo vode i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 50 minuta.