Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni šaran»Punjeni šaran sa pirinčem i limunom

Punjeni šaran sa pirinčem i limunom

Punjeni šaran sa pirinčem i limunom
Fotografije: Jordanka Taseva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
5
"Znamo sto recepata za šarana i svi do jednog su sjajni, ali ovaj nam je zaista pomutio razum"

Potrebni sastojci

  • luk - 4 glavice
  • orasi - 1 šolja, istucani
  • pirinač - 1 šolja
  • šaran - 1 komad, oko 1, 5 - 2 kg
  • šargarepa - 2 komada
  • pečurke - 250 g
  • limun - 1 komad
  • biber
  • so
  • ulje - 1 šolja
  • peršun
  • sok od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo šarana. Spolja i iznutra ga mažemo sokom od limuna, solimo ga i ostavljamo da odstoji oko sat.

Za to vreme spremamo nadev. U šerpi dinstamo luk u ulju i malo vode. Dodajemo isečene pečurke i šargarepe.

Nakon što se izdinstaju, dodajemo pirinač i pržimo ga dok ne postane prozračan. Začinjavamo mlevenim biberom i dolivamo toplu vodu.

Nakon što pirinač blago omekša sklanjamo šerpu sa ringle, dodajemo orahe i sitno isečen peršun. Ostavljamo da se smesa ohladi. Nakon toga nadevom punimo šarana i ušivamo ga koncem.

Pečemo ga u podmazanoj posudi za pečenje, ako nam ostane nadev raspoređujemo ga oko šarana.

Prelivamo ga sa 2-3 kašike ulja. Posipamo krupno mlevenim orasima. Preko njih ređamo tanke kriške limuna, dodajemo malo vode i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 50 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: