Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice sa pirinčem, limunom i kiselim mlekom

Tikvice sa pirinčem, limunom i kiselim mlekom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5001691k231
Tikvice sa pirinčem, limunom i kiselim mlekom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
14/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Tikvice sa pirinčem, limunom i kiselim mlekom su nešto za namaz, nešto za glavno jelo i nešto za meze uz piće sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 komad
  • limun - 1/2 komada
  • luk - 1 glavica
  • ulje
  • pirinač - 1/3 šolje
  • beli luk
  • so
  • crni biber
  • spanać - otprilike 150 g
  • kiselo mleko - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvica se nasecka na trakice i prebacuje u duboku posudu. U nju se dodaje sok od polovine limuna.

Luk se oguli i nasecka na tanke polumesece. Zaprži se u zagrejanom ulju.

Zatim se dodaje i tikvica i promeša se. Ostavlja se da se zaprži malo bez poklopca.

dodaje se naseckan beli lk, a ubrzo nakon njega - i opran pirinač. Sve se začinjava solju i mlevenim crnim biberom po ukusu, sipa se 1 šolja vode i izmeša se.

Kada tikvica omekša i pirinač bude skoro gotov, dodaje se opran spanać i izmeša se dok značajno ne smanji svoju zapreminu.

U pirinač sa tikvicama se dodaje kiselo mleko i meša se još jedanput. Ostavlja se da se kuva još 10 minuta.

Pre serviranja tikvice sa pirinčem, limunom i kiselim mlekom mogu da se pospu naseckanom mirođijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: